Організація інтерактивного навчання учнів з порушеннями слуху у початковій школі - Наталія СЕРГЕЄВА (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
Відповідно до Концепції Нової української школи основними компонентами її формули є:розвиток індивідуальності дитини на основі виявлення її задатків, здібностей і можливостей,формування ціннісних орієнтацій, задоволення інтересів і потреб зростаючої особистості,виховання потреб до самостійного пізнання світу, вироблення вмінь творчого застосуванняздобутих знань у практичній діяльності. Тому розвиток пізнавальної активності особистостідитини є важливою умовою, необхідною для досягнення позитивних результатів навчанняі виховання.Мета статті – надати результати дослідження теоретичних основ розвитку пізнавальноїактивності учнів початкових класів засобами інтерактивного навчання, визначити провідніположення щодо застосування інтерактивних методів в освіті молодших школярів зпорушеннями слуху. Установлено, що поєднання традиційних інструментів з інтерактивнимиметодами (цифровими технологіями) допомагає значно підвищити в учнів мотиваціюдо навчання; забезпечує можливість здійснити диференційований підхід до всіх учнів;сприяє кращій інтеграції дитини в навчальний процес в умовах інклюзивного навчання;є ефективним саме при дистанційному форматі; забезпечує наскрізне формуванняінформаційної компетентності впродовж усього періоду навчання; дає змогу зробитиосвітній процес досконалішим і особистісно орієнтованішим.