Фізичний, функціональний та психоемоційний стан дітей старшого шкільного віку зі складними порушеннями розвитку - Наталія ЛЕЩІЙ (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
Стаття присвячена проблемі вивчення порушень у фізичному, функціональному та психоемоційно-му стані дітей старшого шкільного віку зі складними порушеннями розвитку. Мета роботи полягаєв обґрунтуванні особливостей фізичного, функціонального та психоемоційного стану дітей стар-шого шкільного віку зі складними порушеннями розвитку порівняно зі здоровими однолітками.Для досягнення поставленої мети були використані методи теоретичного рівня дослідження (ана-ліз, синтез, індукція, дедукція), емпіричного рівня дослідження (оцінка фізичного розвитку, функ-ціонального та психоемоційного стану, рівня фізичного здоров’я), методи математичної статисти-ки. В дослідженні приймали участь 19 дівчат та 20 хлопців старшого шкільного віку зі складнимипорушеннями розвитку (порушення слуху та інтелекту) та 63 нормотипових однолітків (33 дівчинита 30 хлопців). Аналіз показників фізичного розвитку у дівчат та хлопців старшого шкільного віку зіскладними порушеннями засвідчив наявність достовірних відмінностей між ними та їх нормотипо-вими однолітками, які не мали складних порушень розвитку. За показником довжини тіла не вда-лося зафіксувати статистично достовірних відмінностей між хлопцями та дівчатами зі складнимипорушеннями розвитку (р˃0,05) порівняно з їх однолітками, які їх не мали, однак останні значнопереважали за масою тіла та окружністю грудної клітки у всіх вікових періодах (р<0,05). Дівчатата хлопці старшого шкільного віку також мали статистично значущі низькі показники швидкісно-силових здібностей, спритності, гнучкості, сили, швидкості, рівноваги та витривалості порівнянозі своїми однолітками. Дівчата 16 років зі складними порушеннями розвитку показали достовірнонижчі показники активності на 1,40 бали (р<0,01), настрою – на 3,55 бали (р<0,001) та самопо-чуття – на 2,12 бали (р<0,05) порівняно з однолітками, які не мали складних порушень розвитку;17 років – на 2,13 бали (р<0,001), 2,84 бали (р<0,001) та 2,60 бали (р<0,001) відповідно. Встанов-лено, що дівчата і юнаки зі складними порушеннями розвитку мають достовірно гірші показникиокружності грудної клітки, маси тіла, функціонального стану серцево-судинної та дихальної систем,фізичної підготовленості, загального рівня фізичного здоров’я та психоемоційного стану.