Розвиток мережі закладів дошкільної освіти для дітей з порушеннями слуху - Світлана ЛИТОВЧЕНКО (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті проаналізовано систему дошкільної підготовки дітей з порушеннями слуху, окреслено су-часний стан та існуючі проблеми у наданні корекційно-розвивального супроводу дітям дошкільноговіку з порушеннями слуху; схарактеризовано перспективні новації розвитку спеціальних закладівосвіти у межах освітніх реформ в Україні (за матеріалами обговорення із педагогами). Критеріямидля аналізу визначено: зміст освіти (питання освітніх програм, доцільність створення спеціальнихпрограм для дітей з порушеннями слуху, у чому має полягати специфіка), категорії особливихосвітніх потреб вихованців / учнів (лише діти з порушеннями слуху, діти з іншими особливимипотребами); рівень здобуття повної загальної середньої освіти: базова середня освіта, профільнасередня освіта (для педагогів спеціальних шкіл, НРЦ); специфіка супроводу (особливості корек-ційно-розвивальної складової, перелік курсів, обов’язковість для всіх, особливості проведення ко-рекційно-розвивальної роботи для вихованців / учнів різних вікових груп); власний критерій, важ-ливий для оцінки змін (параметр, який учасники опитування обирали самостійно). Акцентовано нанеобхідності варіативності типового навчального плану та освітніх програм, диференціації змістунавчання, що враховує індивідуальні освітні потреби вихованців (учнів), можливості індивідуальноїадаптації програми, визначення індивідуальної траєкторії розвитку та навчання. Фактично йдетьсяпро «рівні підтримки» в освітньому процесі – підхід, який сьогодні активно розробляється для на-ціональної системи освіти дітей з особливими освітніми потребами.