Формування предметної діяльності дошкільників з порушеннями зору - Олег ЛЕГКИЙ; Світлана КОНДРАТЕНКО (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
У статті розглядаються питання процесу пізнання навколишнього світу дошкільниками з порушен-ням зору, допомоги в оволодінні прийомами та способами сприймання явищ природи й предметноїдіяльності. Особлива увага приділена розвитку пізнавальних процесів дітей дошкільного віку: до-тиковому сприйманню, наочно-логічному мисленню, предметно-практичній діяльності.Розумовий розвиток є важливою складовою розвитку особистості дошкільника, зокрема його піз-навальної сфери, предметно-практичної діяльності. Одним із важливих напрямів у розвитку пізна-вальної діяльності дошкільників є створення умов, що забезпечують повноцінний розумовий роз-виток дітей, пов’язаний із формуванням стійких пізнавальних інтересів, умінь і навичок розумовоїдіяльності, якостей мислення, творчої ініціативи.Метою статті є розгляд питання ефективного формування активного дотикового сприймання в ді-тей з глибокими порушенням зору, пізнання властивостей навколишніх предметів і формуванняуявлень про довкілля в процесі виховання дошкільників з порушенням зору.У процесі формування дотикового сприймання оточуючих предметів ми використовували спеці-альну організацію навчального процесу, необхідною умовою якого був розвиток наочно-логічногомислення дошкільника з порушеннями зору, його повноцінна взаємодія зі світом реальних речей,у процесі якої він використовує і перетворює їх на основі вироблених способів дій, з урахуваннямзакономірностей та особливостей сприймання, розвитку своїх пізнавальних можливостей.Результатом роботи з формування предметної діяльності дошкільників з порушеннями зору є форму-вання в них повноцінних уявлень про навколишній світ, оточуючі предмети, орієнтування в просторі,розвиток мислення та пізнавальної діяльності. Отже, формування предметної діяльності дошкільни-ків з порушенням зору – тривалий процес, що не завершується до початку шкільного навчання. По-ряд із формуванням прийомів дотикового обстеження предметів також є необхідність у формуванніпросторового орієнтування, розвитку дрібної моторики. Усе це в сукупності призводить до збагаченнячуттєвого досвіду дитини з порушенням зору, успішного формування предметних дій.