Соціальні історії як засіб соціалізації дітей з інтелектуальними порушеннями - Ганна БЛЕЧ (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
Стаття присвячена одній з найбільш актуальних проблем соціалізації дітей з особливими освітнімипотребами в умовах сучасних соціально-економічних змін у суспільстві. У статті аналізуються по-няття «соціалізація», окреслюються її етапи, одним з яких є «соціальна адаптація», розкриваютьсяособливості соціальної адаптації дошкільника, види адаптації, «соціальна компетентність», висвіт-люються чинники впливу на її формування. Доведено, що дитина з інтелектуальними порушеннямирозвивається за умов засвоєння нею суспільного досвіду. Це стає можливим завдяки оволодіннюзасобами набуття такого досвіду. Проаналізовано етапи навчання способів засвоєння соціальногодосвіду. Зокрема, до них належать: спільні дії дорослого та дитини, використання жестів, насліду-вання дій дорослого, метод «спроб і помилок», дії за зразком, дії за словесною інструкцією, що єважливим завданням корекційно-розвивальної роботи з дітьми з інтелектуальними порушення-ми. Зазначається, що засвоєння нової соціальної ролі, входження в нову соціальну ситуацію можемати величезне значення для розвитку особистості дитини й подальшого покращення навичок со-ціальної взаємодії. Окреслено важливість використання соціальних історій, які допомагають ди-тині зрозуміти соціальні ситуації, формують при цьому соціальні навички та здатність визначатиправильну адекватну поведінку. Представлено набір карток «Соціальні історії» (2020 р.), як інстру-мент соціальногонавчання, який можуть використовувати як педагоги, психологи, так і батьки длянавчання дітей. Представлений набір карток «Соціальні історії» репрезентує один із ефективнихприйомів, що застосовуються в практиці роботи з дітьми, у тому числі й з дітьми з інтелектуаль-ними порушеннями, з метою розвитку в них навичок соціальної взаємодії, комунікації, засвоєннясоціальних норм і правил поведінки. Автором представлено алгоритмічні кроки та практичні реко-мендації щодо використання набору карток «Соціальні історії». Акцентується увага на перспективіподальшого дослідження з окресленої проблематики.Ключові слова: діти з порушеннями інтелектуального