Шляхи оптимізації функціонування ресурсної складової навчально-пізнавальних компетентностей у дітей із порушеннями інтелектуального розвитку - isp200 isp200 (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
Діти з інтелектуальними порушеннями характеризуються низькою пізнавальною активністю,що зумовлює потребу в спеціально організованій роботі з її стимуляції. Спираючись наавторську модель навчально-пізнавальних компетентностей, у статті систематизовані йузагальнені напрями такої роботи, зокрема, це: нормалізація тонічної регуляції, активізаціяемоцій (енергетичної системи мозку), створення умов для підвищення працездатності тазниження втомлюваності дітей на заняттях. З кожного з цих напрямів окреслено різніформи і методи занять, надані орієнтовні приклади завдань.