КОГНІТИВНІ ПРОФІЛІ ПРИ БЛИЗЬКОМУ FSIQ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ WISC-IV У ДІТЕЙ З ООП ТА ІМПЛІКАЦІЇ ДЛЯ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ - Ірина Орленко (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
Статтю побудовано на порівняльному аналізі двох протоколів WISC-IV у дітей з особливими освітніми потребами, у яких загальний показник інтелекту (FSIQ) є близьким, однак профіль когнітивного функціонування за індексами (VCI, PRI, WMI, PSI) та субтестами суттєво відрізняється. Метою є показати, що «схожий IQ» не означає «схожі можливості», а отже, висновки ІРЦ і план підтримки мають будуватися на профільній інтерпретації, виявленні ресурсів і навчальних бар’єрів, а не на узагальненій цифрі. У межах аналізу зіставлено субтестові патерни, внутрішньопрофільні розриви та їх функціональне значення для навчання: темп обробки інформації, графомоторні обмеження, здатність утримувати й оперувати послідовностями, особливості вербального узагальнення та наочно-образного міркування. Показано, як одна і та сама категорія «низького FSIQ» може приховувати різні механізми труднощів і, відповідно, вимагати різних стратегій підтримки. Окремо підкреслено сильносторонній та особистісно орієнтований підхід, співзвучний європейським принципам інклюзії: результат тесту має бути перекладений у мову можливостей дитини, підтримки мотивації, емоційної безпеки та розвитку самооцінки, а супровід у закладі освіти – забезпечений командною взаємодією та консультативною участю фахівців ІРЦ. Додатково акцентовано необхідність динамічного оцінювання змін у когнітивному профілі дитини в процесі навчання, що дає змогу своєчасно коригувати освітню траєкторію, адаптації та методи підтримки відповідно до актуальних потреб і потенціалу розвитку. Окрему увагу приділено міждисциплінарній взаємодії фахівців у процесі супроводу дитини. Практична цінність роботи у логіці «від субтесту до дії»: сильні сторони використано як опори для навчання, а вразливі зони – як підстава для зняття бар’єрів. Показано роль консультантів ІРЦ у школі: коучинг педагогів, узгодження командного супроводу та партнерство з родиною, з переглядом ІПР за даними моніторингу.