СОЦІАЛІЗАЦІЯ ЯК МЕТА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРИНЦИПУ СВІДОМОСТІ У НАВЧАЛЬНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ШКОЛЯРІВ З МЕНТАЛЬНИМИ ПОРУШЕННЯМИ - Ірина Матющенко (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
Статтю присвячено проблемі соціалізації школярів з ментальними порушеннями в аспекті реалізації принципу свідомості. Зазначається, що окреслена проблема є актуальною, особливо для школярів зазначеної категорії, оскільки вони мають значні труднощі у плані включення їх в нову соціальну спільноту, а успішний перебіг процесу соціалізації може відбуватися за створення сприятливих психолого-педагогічних умов. Варто також підкреслити, що для школярів з ментальними порушеннями пріоритетним залишається завдання посилення ефективності їхньої соціалізації педагогічними засобами реалізації принципу свідомості в освіті (або свідомості навчання та виховання, свідомості й активності). Проблема усвідомленої активності особи розглядається як одна з найважливіших, але ще недостатньо досліджених у спеціальній психолого-педагогічній науці. Незважаючи на значущість проблеми використання принципу свідомості для забезпечення соціалізації підростаючого покоління, залишаються недостатньо дослідженими саме педагогічні аспекти його реалізації щодо школярів з ментальними порушеннями в процесі системи виховної роботи – використання її змісту, методики та організаційних форм. Важливо також підкреслити, що однією з умов процесу соціалізації школярів з ментальними порушеннями є формування у них усвідомленої навчальної діяльності, тобто вміння осмислено організовувати свою діяльність і досягати поставлених цілей. Саме реалізація дидактичного принципу свідомості сприятиме запобіганню виникнення у них формалізму знань, посилить їх засвоєння та практичну реалізацію. Завдяки дотриманню системи педагогічних умов реалізації принципу свідомості школярі мають можливість стати більш самостійними у задоволенні власних потреб та виконанні як навчальних, так і повсякденних завдань без стороннього супроводу, з опорою на власні індивідуальні можливості та перспективи розвитку. У такому сенсі, забезпечення реалізації принципу свідомості в освіті підростаючого покоління, а саме школярів з ментальними порушеннями, сприятиме їх соціальному розвитку та успішній соціалізації.