МЕТОДИКА РАННЬОГО ТЕСТУВАННЯ КОРЕКЦІЙНО-ПСИХОЛОГІЧНИХ ГІПОТЕЗ У ПРОЄКТУВАННІ ІГРОВИХ ІНТЕРВЕНЦІЙ ДЛЯ ДІТЕЙ З РДУГ - Олексій Кіргізов (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
Статтю присвячено розробці та обґрунтуванню методики раннього тестування корекційно-психологічних гіпотез як інструменту скорочення підготовчої фази дослідження у проєктуванні ігрових інтервенцій для дітей молодшого шкільного віку з розладом дефіциту уваги та гіперактивністю (РДУГ). Мета дослідження – описати покроковий протокол методу та верифікувати його застосовність на ілюстративному кейсі. Методи: теоретичний аналіз і синтез наукової літератури з корекційної психопедагогіки, ігрового дизайну та методів прототипування. Результати: розроблено п’ятикроковий протокол методу швидкого прототипування корекційно-психологічних гіпотез, що охоплює: формалізацію гіпотези інтервенції, підготовку специфікаційного документу, створення діючого прототипу, його експертну оцінку та визначення критеріїв перевірки гіпотези. Центральним інструментом методу визначено специфікаційний документ – структурований корекційно-психологічний опис гіпотези, що є ключовим внеском дослідника незалежно від обраних технічних засобів реалізації. Метод верифіковано на ілюстративному кейсі симуляційно-пізнавальної гри «Ранкові збори», спрямованої на формування навичок самостійного виконання ранкової рутини у дітей 6–10 років з РДУГ. Висновки: запропонований метод дає змогу дослідникові скоротити підготовчу фазу розробки ігрової інтервенції з місяців до кількох днів без втрати теоретичної обґрунтованості корекційно-психологічної гіпотези; якість результату визначається передусім точністю корекційно-психологічного опису, а не вибором технічного інструменту. Метод є попереднім щодо повноцінного пілотного дослідження та не замінює емпіричної перевірки ефективності інтервенції.