ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ ІМЕРСИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ - Ксенія Бужинецька (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз наукових підходів до розуміння сутності понять «імерсивне навчання» та «імерсивне середовище» у сучасному освітньому й психолого-педагогічному дискурсі. Узагальнено погляди зарубіжних і українських дослідників щодо використання технологій віртуальної (VR), доповненої (AR) та змішаної реальності (MR) у навчанні, психологічній підтримці та реабілітації дітей з особливими освітніми потребами.Визначено основні аспекти імерсивності навчання: технологічний, психологічний та педагогічний. Охарактеризовано особливості імерсивного середовища як адаптивного інтерактивного простору, що забезпечує ефект занурення, підвищує рівень емоційної та когнітивної залученості користувачів, сприяє розвитку комунікативних, соціальних і пізнавальних навичок.Особливу увагу приділено можливостям застосування імерсивних технологій у роботі з дітьми з ООП, зокрема у сфері психологічної підтримки та реабілітації дітей, які пережили травматичний досвід війни. Проаналізовано результати досліджень щодо впливу VR/AR/MR-технологій на психоемоційний стан, мотивацію до навчання, розвиток когнітивних процесів та соціальної взаємодії дітей.У дослідженні акцентовано увагу на тому, що імерсивне середовище дає можливість створювати безпечні, контрольовані та персоналізовані умови для навчання і психологічного відновлення дітей з особливими освітніми потребами. Використання імерсивних технологій сприяє формуванню індивідуальних освітніх траєкторій, забезпечує адаптацію навчального контенту до когнітивних і сенсорних особливостей дитини, а також підвищує рівень її мотивації та активності у процесі взаємодії з навчальним матеріалом. Визначено, що поєднання освітнього, терапевтичного та реабілітаційного потенціалу VR/AR/MR-технологій відкриває нові можливості для розвитку інклюзивної освіти та психолого-педагогічного супроводу дітей в умовах сучасних соціальних викликів.Зроблено висновок, що імерсивне середовище є перспективним інноваційним інструментом розвитку інклюзивної освіти, психологічної підтримки та комплексної реабілітації дітей з особливими освітніми потребами.