КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФОРМУВАННЯ УСНОГО МОВЛЕННЯ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ ІЗ ЗАЇКАННЯМ - Світлана Долженко (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У сучасному освітньому просторі наразі є актуальним формування усного мовлення дітей старшого дошкільного віку з темпо-ритмічними труднощами. Особливої уваги набуває впровадження нових науково обґрунтованих інтегративних навчально-методичних підходів, необхідність удосконалення методичного забезпечення. Розробка навчально-методичного інструментарію має поєднувати диференційовані педагогічні підходи, враховуючи психофізіологічні та когнітивні особливості дітей старшого дошкільного віку із заїканням.Метою статті є аналіз критеріїв та показників оцінювання ефективності формування усного мовлення дітей старшого дошкільного віку із заїканням. Під час написання статті нами використовувались практичні методи, зокрема результати формувального та констатувального експериментів.Важливим аспектом розроблення методики є визначення педагогічних умов та принципів, які супроводжують ефективне впровадження методики та створюють ситуацію успіху під час мовленнєвої діяльності.Оцінювання ефективності інтегративної методики формування усного мовлення дітей старшого дошкільного віку із заїканням потребує чіткої системи критеріїв та показників, що дають змогу об’єктивно зафіксувати динаміку розвитку дитини, визначити досягнутий рівень сформованості мовленнєвих навичок, встановити взаємозв’язки між різними компонентами мовленнєвої системи. На основі аналізу науково-методичної літератури (праці В. Кондратенко, С. Конопляста, О. Кравцова, З. Ленів, Т. Морозова, Ю. Рібцун, Р. Юрова та ін.) та результатів констатувального дослідження було розроблено комплексну систему критеріїв та показників оцінювання, що охоплює всі істотні аспекти мовленнєвого розвитку дитини з заїканням.