СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ПСИХОЛОГА - Олександр Череда (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
Статтю присвячено детальному аналізу сучасних підходів до формування професійної компетентності психологів закладів спеціальної освіти, підкреслюючи їхню значущість у забезпеченні якісної та етичної психологічної практики. В умовах стрімких суспільних змін та зростаючих вимог до фахівців у сфері психічного здоров’я професійна компетентність психологів закладів спеціальної освіти стає ключовим фактором ефективної роботи психологів. У статті детально розглянуто різноманітні сучасні методи, що використовуються для розвитку цієї компетентності, та проаналізовано їхню ефективність. Серед них: компетентнісний підхід, який є основою сучасної психологічної освіти та орієнтований на набуття практичних навичок і знань; досвідчене навчання, що сприяє глибшому засвоєнню матеріалу через практичну діяльність та рефлексію; симуляційні технології, які надають безпечне середовище для відпрацювання клінічних навичок та отримання зворотного зв’язку; супервізія, що є важливим інструментом професійного розвитку та підтримки психологів закладів спеціальної освіти на різних етапах їхньої кар’єри; та безперервний професійний розвиток, який забезпечує постійне оновлення знань та вдосконалення навичок відповідно до сучасних вимог. Особливу увагу приділено інтеграції цих підходів у процес підвищення кваліфікації психологів закладів спеціальної освіти, а також висвітлено актуальність дослідження в контексті реформування української системи освіти, яка прагне відповідати європейським та світовим стандартам у галузі психологічної підготовки. Стаття розкриває важливість подальших наукових досліджень у сфері розробки стандартизованих та надійних інструментів для об’єктивної оцінки рівня професійної компетентності психологів, що є необхідним для забезпечення якості психологічних послуг та захисту інтересів суспільства.