ДЕНВЕРСЬКА МОДЕЛЬ РАННЬОГО ВТРУЧАННЯ ЯК ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТРУМЕНТ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНО-КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ДИТИНИ З РАС - Вікторія Міронова (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
У статті обґрунтовано потенціал Денверської моделі раннього втручання (Early Start Denver Model, ESDM) як психолого-педагогічного інструменту формування соціально-комунікативної компетентності дітей із розладами аутистичного спектра (РАС). На основі аналізу міжнародних та українських наукових джерел, а також сучасних підходів до раннього втручання, розкрито ключові компоненти ESDM, що забезпечують розвиток комунікативних функцій, соціальної залученості, спільної уваги, імітації та емоційної взаємодії. Окреслено психолого-педагогічні механізми, які лежать в основі ефективності моделі, та охарактеризовано її можливості впровадження в закладах дошкільної освіти.