ІННОВАЦІЙНА МОДЕЛЬ ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ - Світлана Литовченко; Світлана Кульбіда (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
У сучасній системі освіти дітей з особливими освітніми потребами є заклади освіти, які володіють значним потенціалом для розроблення інноваційних освітніх моделей. Інститут спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України тривалий період плідно співпрацює з колективом Комунального закладу Львівської обласної ради «Підкамінська спеціальна школа з поглибленою професійною підготовкою». Школа є експериментальним майданчиком Інституту, укладено угоду про співпрацю, у ході якої розробляються сучасні підходи, інноваційні технології навчання учнів з особливими освітніми потребами. Підкамінська спеціальна школа однією з перших запровадила професійну підготовку учнів з порушеннями слуху за затребуваними спеціальностями, на її базі було реалізовано всеукраїнський науково-педагогічний експеримент.Мета статті: презентація інноваційної моделі спеціального закладу освіти на прикладі роботи Комунального закладу Львівської обласної ради «Підкамінська спеціальна школа з поглибленою професійною підготовкою».Методи дослідження: методи теоретичного аналізу літературних джерел; аналізу нормативно-правових документів, матеріалів експериментальної роботи; вивчення та узагальнення вітчизняного та міжнародного досвіду організації освітнього середовища для учнів з порушеннями слуху.За результатами всеукраїнського науково-педагогічного експерименту на базі Підкамінської спеціальної школи розроблено та апробовано інноваційну модель закладу нового типу – спеціальної загальноосвітньої школи, яка надає відповідний рівень професійної освіти, визначено завдання, форми та методи роботи з професійної підготовки учнів відповідно до кожної ланки освіти. Важливими умовами визначено дотримання практичного, прикладного спрямування викладання основ наук у школах для дітей з порушенням слуху, забезпечення наступності між загальноосвітньою та професійною підготовкою, підсилення міжпредметних та внутрішньопредметних зв’язків із врахуванням знань, які формуються на всіх уроках.