ЗАСАДИ МЕТОДИКИ КОРЕКЦІЙНОЇ РОБОТИ ПРИ ПОРУШЕННЯХ МОВЛЕННЄВОГО РОЗВИТКУ У ДІТЕЙ - Наталія Суховієнко (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
У положеннях наукової статті наведено теоретичні та практичні аспекти методики корекційного впливу на дітей, які мають порушення розвитку мовлення. Метою статті є аналіз засадничих ідей методики корекційної роботи при порушеннях мовленнєвого розвитку. Окреслено специфіку проблематики, її актуальність в сьогоденній гуманітарній науці й освіті, а також зазначено про нові аспекти розгляду теми з огляду на виклики сьогодення. Методами дослідження є компаративістика, аналіз, систематизація, порівняння, які дали змогу проаналізувати український досвід, виділити ключові аспекти та систематизувати результати вивчення. Зазначено про значущість мовленнєвих порушень і їх всеосяжний вплив на розвиток особистості дитини. Відмічено зв’язок розвитку мовлення і показників психічного та інтелектуального здоров’я. Проаналізовано теоретичні засади організації корекційної роботи, визначено підходи. Наведено загальні етапи корекції мовленнєвих порушень. Окреслено напрями реалізації корекційного впливу на дітей із мовленнєвими порушеннями. Наведено задачі, які є спільними для усіх мовленнєвих порушень і виокремлено конкретні завдання для поширених мовленнєвих порушень (алалія, афазія, дизартрія, ринолалія, загальне недорозвинення мовлення). Проаналізовано інноваційні технології, які можна залучати в корекційну роботу, наведено переваги і недоліки кожної групи, наведено приклади. Наголошено на важливості різноманіття засобів для всебічного корекційного впливу на порушення мовлення дитини. Для прикладу проаналізовано логоритміку. Наведено загальні аспекти як загальні принципи, що становлять основу методики корекційної роботи. Перспективними залишаються питання нейропсихологічних особливостей конкретної дитини для більш повного врахування відмінностей в когнітивному стилі чи ступені нейродинамічної незрілості дитини.