ПІДТРИМКА СТУДЕНТІВ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ: ФОРМУВАННЯ ІНКЛЮЗИВНОЇ КУЛЬТУРИ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ФАХІВЦІВ - Євгеній Коломієць; Олександр Череда; Ольга Бабяк (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
У статті проведено комплексний аналіз проблеми організації підтримки студентів з особливими освітніми потребами (ООП) в умовах сучасних українських закладів вищої освіти (ЗВО). Дослідження висвітлює два ключові, взаємопов’язані аспекти успішної інклюзії: формування цілісної інклюзивної культури університету та цілеспрямований розвиток професійної компетентності академічного й адміністративного персоналу.Методологія дослідження ґрунтується на аналізі та синтезі наукової літератури, вивченні нормативно-правових актів України та міжнародних документів, порівняльному аналізі світових моделей підтримки, а також на методах систематизації та моделювання.У статті запропоновано трикомпонентну модель інклюзивної культури ЗВО, що охоплює ціннісний (спільні переконання, етика), організаційний (політики, структури, ресурси) та середовищний (фізична, інформаційна, соціальна доступність) аспекти. Розроблено модель професійної компетентності фахівців, яка включає когнітивний (знання про інклюзію, законодавство, особливості студентів), діяльнісний (вміння адаптувати навчальні матеріали, використовувати асистентні технології, застосовувати принципи універсального дизайну в навчанні) та ціннісно-мотиваційний (емпатія, толерантність, гуманістична позиція) компоненти. Обґрунтовано практичні шляхи розвитку зазначених компетентностей через систему неперервного професійного розвитку.Ефективна підтримка студентів з ООП вимагає системного підходу, що виходить за межі створення окремих служб підтримки. Вона базується на глибокій трансформації освітнього середовища через впровадження інклюзивної культури на всіх рівнях функціонування ЗВО та на підвищенні кваліфікації всіх учасників освітнього процесу. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці емпіричних інструментів для оцінки рівня інклюзивної культури українських університетів, дослідженні досвіду самих студентів з ООП та аналізі ефективності конкретних програм професійного розвитку для викладачів.