СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ СТВОРЕННЯ НАВЧАЛЬНОГО ПОСІБНИКА ДЛЯ ДІТЕЙ З ОСОБЛИВИМИ МОВЛЕННЄВИМИ ПОТРЕБАМИ - Ольга Аркадьєва (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
У статті висвітлено сучасні тенденції та підходи до створення навчальних посібників для дітей з особливими мовленнєвими потребами з позицій психолінгвосинергетичного підходу, а також наведено приклади таких посібників у сучасному логопедичному освітньому просторі. Детально описано структуру посібника та систему практичних завдань для корекційно-розвиткових занять з дітьми, які мають труднощі в оволодінні навичкою читання, на прикладі навчального посібника «Подолання труднощів читання».Крім того, презентовано огляд результатів наукових досліджень, представлених у зарубіжних джерелах, окреслено ефективні стратегії подолання порушень читання, а також визначено перспективи подальших наукових напрацювань, цифровізації наявних навчально-методичних матеріалів, зокрема шляхом створення електронних додатків та самостійних електронних посібників для підвищення зручності й доступності їх використання.