ПІДГОТОВКА ФАХІВЦІВ ВИЩОГО КВАЛІФІКАЦІЙНОГО РІВНЯ. НАВЧАЛЬНИЙ КУРС «ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНА ДІАГНОСТИКА РОЗВИТКУ ОСІБ ІЗ ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ» - Світлана Литовченко; Валентина Жук (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
Одним з напрямів діяльності Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України є підготовка фахівців вищого кваліфікаційного рівня. Наявність широкої палітри вибіркових дисциплін надає можливість формувати індивідуальні освітні траєкторії аспірантів через вибір навчальних курсів в обсязі, передбаченому законодавством. Метою вибіркової навчальної дисципліни «Психолого-педагогічна діагностика розвитку осіб із порушеннями слуху» є формування у здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії (аспірантів) фахових компетентностей, які забезпечують здатність створювати та адаптувати діагностичні методики відповідно до мети оцінювання, виявляти особливі освітні потреби осіб із порушеннями слуху, аналізувати результати комплексного психолого-педагогічного дослідження розвитку дитини, планувати організацію освітнього середовища та необхідного супроводу, застосовувати результати під час виконання завдань науково-дослідної та прикладної діяльності. Мета статті: презентувати основні аспекти навчальної програми підготовки фахівців вищого кваліфікаційного рівня «Психолого-педагогічна діагностика розвитку осіб із порушеннями слуху». Основними методами визначено: теоретичний аналіз літературних джерел з проблеми психолого-педагогічного діагностування розвитку дітей з порушеннями слуху; аналіз нормативно-правових документів, матеріалів платформи автоматизації роботи інклюзивно-ресурсних центрів (АС «ІРЦ»), що забезпечує функціонування єдиного інформаційного середовища у сфері інклюзивного навчання; узагальнення практичного досвіду корекційно-розвиткової роботи з дітьми з порушеннями слуху. У навчальному курсі розкрито сутність основних понять, концептуальні положення та підходи щодо психолого-педагогічної оцінки основних сфер розвитку дитини, особливості організації діагностичних процедур, узагальнення результатів та визначення рекомендацій педагогам та батькам.