ПІДГОТОВКА ДОКТОРІВ ФІЛОСОФІЇ У ГАЛУЗІ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ: СУЧАСНІ ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - Юлія Рібцун (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
Стаття розглядає організаційні та змістові аспекти підготовки докторів філософії у галузі спеціальної освіти на базі Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України. Підкреслено, що значущість науки є беззаперечною, адже завдяки їй відбувається накопичення і трансформація знань, необхідних для покращення життя суспільства, розв’язання широкого кола різноманітних проблем і створення нових можливостей. Саме тому вагомого значення набуває наукова освіта як цілеспрямована система творчого наукового мислення в процесі здобуття суб’єктивно й об’єктивно нових знань методами наукового пізнання (проблемними, дослідницькими, проєктно-орієнтованими), динамічними навчальними програмами (Енциклопедія… : 630).Метою статті є:– висвітлення важливості підготовки високопрофесійних наукових кадрів за рахунок навчання в аспірантурі, зокрема Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України;– з’ясування можливостей варіативного подолання наслідків сучасних викликів, які постали як перед самим структурним підрозділом, так і аспірантами зокрема;– проведення структурного аналізу робочої програми навчальної дисципліни «Логопсихологія», її ролі в освітньому процесі підготовки здобувачів ступеня доктора філософії на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти.Під час написання статті нами використовувались теоретичні методи, зокрема опрацювання наукової психолого-педагогічної джерельної бази, аналіз спостережень упродовж періоду лекційно-викладацької та практичної діяльності, систематизація результатів проведеного анкетування серед здобувачів освітньо-наукового рівня вищої освіти.Акцентовано, що академічною спільнотою Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України розроблено оновлені освітньо-наукові програми «Спеціальна педагогіка» (спеціальність А6 Спеціальна освіта (за спеціалізаціями) та «Спеціальна психологія» (спеціальність С4 Психологія) (2025), згідно з якими створено робочі програми основних і вибіркових навчальних дисциплін. Однією з таких дисциплін є логопсихологія – перспективна галузь спеціальної психології, відносно молода психологічна наука (Конопляста, Сак, 2010 : 8). У статті зазначено мету і завдання курсу логопсихології для аспірантів, презентовано тематику програми дисципліни, специфіку оцінювання навчальних досягнень, окреслено бінарні методи викладу інформації, деталізовано методи стимулювання та підвищення мотивації до навчання.