МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ОСІБ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ - Ольга Бабяк (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
Ця стаття пропонує поглиблений аналіз та наукове обґрунтування сучасної методики викладання психолого-педагогічної діагностики осіб з особливими освітніми потребами (ООП). Вона ретельно деталізує ключові компоненти, необхідні для ефективної та всебічної підготовки майбутніх фахівців – психологів, педагогів, дефектологів, корекційних педагогів.Основна увага приділяється не лише формуванню у фахівців комплексних теоретичних знань про сутність, причини та особливості розвитку дітей з різними типами ООП, а й глибокому розумінню їхніх унікальних потреб. Критичним аспектом є розвиток здатності до глибокої та точної інтерпретації отриманих діагностичних даних, що вимагає системного аналізу інформації з різних джерел.Методика наголошує на інтеграції теоретичних основ з обширними практичними навичками. Це досягається через активне використання інноваційних педагогічних методів, таких як кейс-методи, де фахівці аналізують реальні клінічні ситуації; тренінги, що дозволяють відпрацьовувати специфічні діагностичні техніки; та симуляційні вправи, що імітують повний цикл діагностичного процесу в умовах, максимально наближених до реальних. Такий підхід гарантує формування практичної готовності до професійної діяльності.Ключовим елементом також є формування критичного мислення для об’єктивної оцінки ситуації, саморефлексії та уникнення упереджень, а також виховання високої етичної відповідальності у роботі з дітьми, їхніми родинами та конфіденційною інформацією. Стаття обґрунтовує, що лише такий комплексний, практико-орієнтований та етично збалансований підхід до підготовки фахівців здатний забезпечити якісну та ефективну психолого-педагогічну підтримку дітей з ООП в умовах інклюзивного освітнього середовища, сприяючи їхньому повноцінному розвитку та успішній соціальній інтеграції.