Пояснювальні принципи як методологічний орієнтир спеціальної психології - Вадим Кобильченко (Особлива дитина: навчання і виховання, 2020)
Доведено, що принципи є ядром наукового методу. Ще одна важлива функція принципів – евристична, вони регулюючи науково-дослідну діяльність, спрямовують науковий пошук.Встановлено, що сьогодні у психології поряд із загальним тлумаченням широко використовується термін «пояснювальні принципи психології». Принципи пояснення – це визначальні положення, застосування яких дає змогу змістовно описувати якості й характеристики предмета дослідження, будувати на цій основі емпіричне дослідження для отримання фактичного матеріалу, його узагальнення та інтерпретації. Визначено 10 пояснювальних принципів, які певним чином взаємообумовлені й взаємозалежні. З’ясовано, що несприятливі чинники та особливості самі по собі не завжди є фатальними для розвитку особистості навіть в умовах тривалої депривації базових потреб. В остаточному підсумку, багато чого визначається сполученням різноманітних суб’єктивних характеристик особистості, які опосередковують їхній вплив.