ДОСВІД НАВЧАННЯ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ В НІМЕЧЧИНІ ТА УКРАЇНІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Галина Воробель (Особлива дитина: навчання і виховання, 2023)
За оцінками Всесвітньої федерації глухих, до червня 2022 року понад 5000 людей з порушеннями слуху виїхали з країни, значна кількість дітей тимчасово змінили місце проживання та переїхали з родинами до відносно безпечних регіонів України. Багато вчителів від початку війни поєднують педагогічну роботу з волонтерською діяльністю тощо. Отже, варто враховувати особливості організації навчання дітей з порушеннями слуху в умовах воєнного стану. Метою статті є ознайомлення з особливостями навчання дітей та молоді з порушеннями слуху в Німеччині; ознайомлення з організацією діяльності німецьких різнорівневих закладів освіти; висвітлення нагальних проблем навчання осіб з порушеннями слуху в умовах воєнного стану в Україні, можливостей використання кращого педагогічного досвіду німецьких педагогів у роботі вітчизняних закладів освіти, де навчаються особи з порушеннями слуху. Методи дослідження: аналіз психологічної, педагогічної літератури з проблеми дослідження; аналіз нормативно-правових документів; метод вивчення та узагальнення практичного досвіду роботи закладів освіти для дітей з порушеннями слуху в Німеччині (в межах робочої поїздки до Мюнхена, Німеччина, липень 2023 року); презентація досвіду роботи Хмельницької спеціальної загальноосвітньої школи №33 в умовах війни. Окреслено важливі питання навчання дітей з порушеннями слуху в Україні, виклики, що постали через війну, що потрібно враховувати при організації навчання в умовах воєнного стану та які позитивні моменти з міжнародного досвіду доцільно застосовувати у національній системі освіти.