Ефективна реалізація положень концепції нової української школи для учнів з порушеннями слуху - Галина ВОРОБЕЛЬ (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
З-поміж актуальних проблем освіти дітей з порушеннями слуху – наукове обґрунтування та розробленняметодичних основ реалізації концепції Нової української школи, визначення особливостейадаптації для учнів спеціальних шкіл і навчально-реабілітаційних центрів, упровадження іннова-ційних технологій забезпечення максимально можливого особистісного розвитку учнів з порушен-нями слуху відповідно до їхніх індивідуальних потреб і здібностей, та інтеграції в соціум на основісамоактуалізації. За результатами аналізу сучасних методів навчання (компетентнісне, проблемненавчання; особистісно зорієнтований, діяльнісний підходи) визначено особливості реалізації змістуосвіти для учнів з порушеннями слуху: упевненість учителя в розумінні дитиною способу виконаннязавдання, урахування індивідуальних здібностей, психологічних характеристик учнів, увага до роз-витку критичного мислення, уміння працювати в команді, застосовувати знання в нових умовах,підтримка мотивації до навчання, використання практико орієнтованих прийомів, створення по-зитивного емоційного середовища (безпосереднього контакту вчителя та учня). Акцентовано наважливості використання української жестової мови в освітньому процесі для дітей з порушення-ми слуху. Йдеться про повноцінну комунікацію, уміння вчителя донести зміст навчання на уроці(перевірити, випробувати, проаналізувати успіхи та невдачі у власному викладанні, застосувати,щоб зробити свій урок цікавим, інноваційним і головне результативним). В основі представленихматеріалів багаторічний досвід управління успішним спеціальним закладом, який посідає високімісця в рейтингу шкіл м. Хмельницького за результатами складання ЗНО та активно співпрацює зІнститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, розробляє тавпроваджує інноваційні освітні та корекційно-розвивальні технології.