До проблеми вивчення гіперактивного розладу із дефіцитом уваги у дітей молодшого шкільного віку - Ксенія БУЖИНЕЦЬКА (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті окреслені особливості навчання, виховання і розвитку дітей, які обтяженігіперактивним розладом із дефіцитом уваги.За даними численних учених гіперактивність зумовлена фізіологічно і трактується якпорушення функціонування ланцюгового зв’язку між лобовою ділянкою кори головногомозку та базальними гангліями, які беруть участь у здійсненні вищої нервової діяльності,зокрема процесів мислення, вираження емоцій і протікання навчального процесу.Наголошено, що проблема виникнення таких проявів у дітей залишається актуальною внауковому колі сучасних досліджень, зокрема питання навчання дошкільників і молодшихшколярів з гіперактивним розладом із дефіцитом уваги посідає особливе місце, оскількиспецифіка проявів порушення накладає негативний вплив на їхню поведінку, зумовлюєпевні труднощі під час засвоєння навчального матеріалу, впливає на рівень сформованостінеобхідних знань, умінь, навичок тощо.