До проблеми соціалізації та трудової адаптації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку - Олена ГОРБАТЮК (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті висвітлено особливості соціалізації та трудової адаптації дітей з порушеннями інтелектуальногорозвитку (ПІР), які навчаються в закладах спеціальної освіти. Теоретично обґрунтовано,що питання соціалізації та адаптації дітей, які мають порушення інтелекту, у спеціальній педагогіцідосі вважається недостатньо висвітленим як у теоретичному, так і практичному плані.Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні проблем і підходів до їх вирішення в педа-гогічний галузі щодо соціалізації та трудової адаптації дітей з порушеннями інтелектуальногорозвитку. До основних завдань трудової підготовки учнів з особливими освітніми потребамивіднесено: виховання мотивованого життєво-зацікавленого ставлення до праці і формуваннявідповідних якостей особистості (уміння працювати в колективі, почуття самостійності, само-ствердження, відповідальності; корекція і компенсація засобами трудового навчання недоліківфізичного і розумового розвитку; професійна підготовка, яка дає можливість по закінченнюшколи працювати на виробництві).Зазначено, що основна проблема професійно-трудової підготовки школярів з ПІР тісно пов’язаназ їх психофізіологічною готовністю до оволодіння професійно-трудовою діяльністю, а саме: сила,темп і ритм цілеспрямованих рухів, пасивність та інертність когнітивних процесів.Розглянуто основні порушення рухової сфери означеної категорії дітей і наведено певні підходи дорозв’язання проблеми соціально-трудової адаптації випускників спеціальних шкіл. Підсумовано,що вирішення проблем можливе шляхом удосконалення змісту професійно-трудового навчання наоснові формування в учнів з порушеннями інтелектуального розвитку професійно-трудової компе-тентності – необхідних техніко-технологічних знань, трудових умінь та навичок відповідно до умовсучасного виробництва. Подальші перспективи вбачаємо в створенні ефективної системи профе-сійно-трудового навчання в нових соціально-економічних умовах країни.