Формування слухо-мовленнєвих навичок у дітей з кохлеарними імплантами - Валентина ЖУК (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
Мета статті – розроблення теоретико-практичних питань технології слухо-мовленнєвого корекцій-но-розвивального впливу, що базується на національному освітньому контексті.Методи дослідження: аналіз літературних джерел, теоретичне моделювання, педагогічний експери-мент, кількісна та якісна обробка експериментальних даних.За результатами аналізу наукової літератури обґрунтовано зміст конструкту «слухо-мовленнєвінавички дітей з кохлеарними імплантами» та визначено, що слухо-мовленнєвий розвиток дітейз кохлеарними імплантами ґрунтується на поетапному формуванні слухових навичок ідентифіка-ції (виявлення), диференціації (розрізнення), ідентифікації (упізнавання) і перцепції (відтворення)акустичних сигналів, які утворюють ієрархію, де кожен наступний елемент «накладається» на рані-ше сформований. Формування слухових навичок забезпечує поступове збільшення ваги слуховогокомпонента в сприйманні, розумінні та продукуванні власного мовлення і є основою формуваннямовленнєвих, а саме лексичних, граматичних, фонетичних навичок; він також пов’язаний з розвиткомслухової уваги, слухо-мовленнєвої пам’яті, аналізу, синтезу, фонематичних процесів.Розроблено, репрезентовано у вигляді моделі та експериментально перевірено технологію слухо-мовленнєвого розвитку дітей з кохлеарними імплантами, складові якої (цільова, концептуальна іпрофесійно-компетентнісна) забезпечують комплексність корекційно-розвивального впливу з ура-хуванням основних чинників та стану слухо-мовленнєвого розвитку дітей з кохлеарними імпланта-ми. Суб’єктами реалізації технології визнано міждисциплінарну команду супроводу, до складу якоївходять лікарі, фахівці з технічного обслуговування, педагоги, батьки.Визначено напрями оптимізації умов слухо-мовленнєвого розвитку дітей з кохлеарними імпланта-ми: організація командної взаємодії на засадах міждисциплінарності; залучення батьків до корек-ційно-розвивальної діяльності на партнерських засадах; поєднання спонтанного і цілеспрямова-ного навчання в умовах сім’ї та закладу освіти; вузькопрофільна фахова підготовка і підвищеннякваліфікації педагогів щодо роботи з дітьми з кохлеарними імплантами.Ключові слова: слухо-мовленнєвий розвиток, слухо-мовленнєві навички, кохлеарна імплантація,діти з порушеннями слуху, корекційно-розвивальний вплив.