Формування комунікативної компетенції у дошкільників з порушеннями інтелектуального розвитку засобами сюжетно-рольової гри - Марина ОМЕЛЬЧЕНКО; Олена МАМІЧЕВА; Вікторія СИЛЬЧЕНКО; Вікторія КОРДОНЕЦЬ (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті розглядається актуальне питання оптимізації мовленнєвого розвитку дітей з порушеннямиінтелекту, зростання вимог до якого обумовлено впровадженням у систему освіти нових програмі технологій навчання. Мета статті – репрезентувати та проаналізувати результати наукового до-слідження формування комунікативної компетенції у дошкільників з порушеннями інтелектуаль-ного розвитку засобами сюжетно-рольової гри. Для реалізації зазначеної мети було використанотеоретичні та емпіричні методи, які дозволили не лише обґрунтувати взаємозв’язок між грою тарозвитком мовлення дітей, але й розробити доцільні засоби сюжетно-рольової гри – матеріальні,цифрові, дидактичні та літературно-інформаційні, системно впровадити їх у корекційно-педагогіч-ний процес спеціального закладу дошкільної освіти, проаналізувати результативність досліджен-ня. Розроблена система включала в себе такі напрями корекційно-педагогічної роботи як: збага-чення і активізація словника; формування й закріплення граматично та морфологічно правильногомовлення; розвиток виразного зв’язного діалогічного мовлення; виховання мотиваційної потребиу спілкуванні; виховання культури мовлення у спілкуванні. Представлені у статті результати впро-вадження системи формування комунікативної компетенції дітей з порушеннями інтелектуальногорозвитку засвідчують позитивні тенденції у розвитку мовлення досліджуваних, зокрема: збільшен-ня активного словникового запасу; зростання зосередженості й усвідомлення зверненого мовлен-ня; зростання граматичної та морфологічної правильності мовлення; дотримання норм і правиллітературної мови, застосування засобів виразності – відповідної інтонації, гучності, емоційногозабарвлення мовлення. Представлені у статті результати дозволили дійти висновків, що перспек-тиви подальших досліджень мають бути пов’язані з наступними напрямами науково-практичнихпошуків: вивченням засобів оптимізації комунікативного стану дітей з порушеннями інтелекту;розробленням навчально-методичного забезпечення діяльності закладів дошкільної освіти; впро-вадженням у дошкільні освітні програми та програми розвитку системи формування комуніка-тивної компетенції засобами сюжетно-рольової гри; подальшим вивченням критеріїв оцінюваннякомунікативних компетенцій дітей.