Соціальні історії як засіб соціалізації дітей з інтелектуальними порушеннями - БЛЕЧ, Ганна (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
Стаття присвячена одній з найбільш актуальних проблем соціалізації дітей з особливими освітніми потребами в умовах сучасних соціально-економічних змін у суспільстві. У статті аналізуються по- няття «соціалізація», окреслюються її етапи, одним з яких є «соціальна адаптація», розкриваються особливості соціальної адаптації дошкільника, види адаптації, «соціальна компетентність», висвіт- люються чинники впливу на її формування. Доведено, що дитина з інтелектуальними порушеннями розвивається за умов засвоєння нею суспільного досвіду. Це стає можливим завдяки оволодінню засобами набуття такого досвіду. Проаналізовано етапи навчання способів засвоєння соціального досвіду. Зокрема, до них належать: спільні дії дорослого та дитини, використання жестів, насліду- вання дій дорослого, метод «спроб і помилок», дії за зразком, дії за словесною інструкцією, що є важливим завданням корекційно-розвивальної роботи з дітьми з інтелектуальними порушення- ми. Зазначається, що засвоєння нової соціальної ролі, входження в нову соціальну ситуацію може мати величезне значення для розвитку особистості дитини й подальшого покращення навичок со- ціальної взаємодії. Окреслено важливість використання соціальних історій, які допомагають ди- тині зрозуміти соціальні ситуації, формують при цьому соціальні навички та здатність визначати правильну адекватну поведінку. Представлено набір карток «Соціальні історії» (2020 р.), як інстру- мент соціального навчання, який можуть використовувати як педагоги, психологи, так і батьки для навчання дітей. Представлений набір карток «Соціальні історії» репрезентує один із ефективних прийомів, що застосовуються в практиці роботи з дітьми, у тому числі й з дітьми з інтелектуаль- ними порушеннями, з метою розвитку в них навичок соціальної взаємодії, комунікації, засвоєння соціальних норм і правил поведінки. Автором представлено алгоритмічні кроки та практичні реко- мендації щодо використання набору карток «Соціальні історії». Акцентується увага на перспективі подальшого дослідження з окресленої проблематики. Ключові слова: діти з порушеннями інтелектуального