Сутність поняття «соціальна компетентність» у психолого-педагогічній літературі - ЛЯШЕНКО, Валерія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
Актуальність проблеми формування навичок соціальної компетентності підлітків зумовлена пошуком оптимальних шляхів підготовки їх до самостійного життя як у загальноосвітній, так і в спеціальній школі. Основною метою сучасної спеціальної загальноосвітньої школи є адаптація та соціалізація здобува- чів освіти з інтелектуальними порушеннями до сучасного життя. Проте суспільство хоч, і враховує особливості розвитку окресленої категорії дітей для їхнього повноцінного та комфортного роз- вивання (розширення можливостей подальшого навчання та працевлаштування, активне впрова- дження ідей толерантності тощо), але не в змозі знизити існуючий рівень визначених загальних моральних норм і правил. Тому завданням спеціальної школи є пошук оптимальних шляхів форму- вання в дітей соціальних компетенцій.