Соціальний запит до рівня професійної компетентності сучасного вчителя-логопеда - isp200isp200 (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
Окреслено проблему підготовки кваліфікованих фахівців спеціальної освіти, здатних ефективно працювати в умовах Нової української школи. Розглянуто вимоги соціуму до підготовки вчителів-логопедів у закладі вищої освіти. Встановлено, що зі зміною соціального замовлення має змінитися і концептуальне наповнення змісту підготовки майбутніх логопедів у межах компетентнісного підходу. У зв’язку з цим висвітлено проблему підготовки вчителів-логопедів до професійної діяльності на засадах компетентнісного підходу та відповідно до соціального запиту. Розкрито поняття «компетентність», «компетенція», «професійна компетентність». Подано авторське розуміння терміна «професійна компетентність майбутнього вчителя-логопеда в інклюзивному освітньому середовищі». Розширено структуру професійної компетентності сучасного вчителя- логопеда. Окреслено шляхи формування професійно компетентного вчителя-логопеда до роботи в умовах інклюзії.