Компаративний аналіз поняття «Музейна педагогіка» - isp200isp200 (Особлива дитина: навчання і виховання, 2021)
Здійснено компаративний аналіз поняття «музейна педагогіка» за матеріалами наукових джерел декількох країн світу, а саме: США, Індії, Великої Британії, Швеції, Франції, Італії, Чехії, Польщі. Відповідно до отриманих результатів, теоретично обґрунтовано, що музейна педагогіка – це міждисциплінарна галузь знань, покликана забезпечити отримання неформальної освіти. Виокремлено вплив національно-культурної складової на формування та розвиток змістів музейної педагогіки зазначених країн. Встановлено, що музейно-педагогічний процес постає динамічною системою компонентів, спрямованих на формування системного, асоціативного мислення, естетичного смаку, емпатії; розвитку навичок, активізації творчих потенцій та творчої активності. Висвітлено базові чинники, що зумовлюють музейно-педагогічний процес. Визначено мету та основні принципи, які становлять його основу. З’ясовано, що сучасна музейна педагогіка в Україні постає структурною галуззю педагогіки. Базуючись на її основних принципах та науково- методичних засадах, вона покликана нагальними потребами музеїв реалізовувати освітній потенціал музейних зібрань. Актуалізовано потенціал засобів музейної педагогіки в процесі формування особистості учнів, які мають порушення зору.