ОСОБЛИВОСТІ РОБОТИ КОМАНДИ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОГО СУПРОВОДУ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ З ІНКЛЮЗИВНИМ НАВЧАННЯМ З ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМИ РОДИНАМИ - Хотенюк, Ігор (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У статті висвітлено особливості діяльності команди психолого-педагогічного супроводу закладів освіти з інклюзивним навчанням у роботі з внутрішньо переміщеними родинами, які виховують дітей з особливими освітніми потребами. Актуальність дослідження зумовлена зростанням кількості внутрішньо переміщених осіб в Україні внаслідок повномасштабної війни та необхідністю забезпечення якісної освітньої, психологічної й соціальної підтримки дітей з ООП в умовах вимушеного переміщення. Наголошено, що поєднання порушень розвитку з наслідками психотравмуючих подій суттєво ускладнює процес адаптації дітей до нового освітнього середовища та потребує переосмислення традиційних підходів до організації інклюзивного навчання. У роботі проаналізовано нормативно-правові засади організації психолого-педагогічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами, визначено основні функції команди супроводу та окреслено специфічні труднощі, з якими стикаються фахівці під час роботи з внутрішньо переміщеними родинами. Серед основних проблем виокремлено відсутність або неповноту документації, необхідність повторної комплексної оцінки розвитку дитини, нестабільність контингенту здобувачів освіти, обмеженість ресурсів закладів освіти, а також психологічні та комунікативні труднощі у взаємодії з родинами. Визначено, що діти з ООП із числа внутрішньо переміщених осіб можуть демонструвати регрес у розвитку, тривожність, поведінкові порушення, емоційну нестабільність та інші травматичні реакції, які часто поєднуються з проявами основного порушення розвитку. У статті представлено авторську триетапну модель психолого-педагогічного супроводу внутрішньо переміщених родин, яка охоплює стабілізаційний, адаптаційний та інтеграційний етапи. Для кожного етапу визначено основні цілі, напрями діяльності та завдання команди супроводу. Обґрунтовано доцільність застосування травмочутливого підходу, що передбачає створення безпечного та передбачуваного освітнього середовища, забезпечення психологічної підтримки, гнучкий підхід до навчальних вимог, розвиток партнерських взаємин із родиною та міждисциплінарну взаємодію фахівців. Особливу увагу приділено питанням підтримки батьківської компетентності, профілактики професійного вигорання членів команди супроводу та необхідності системного документування процесу підтримки. Зроблено висновок, що ефективний психолого-педагогічний супровід внутрішньо переміщених родин, які виховують дітей з особливими освітніми потребами, потребує інтеграції традиційних підходів інклюзивної освіти із сучасними травмочутливими практиками. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною перевіркою запропонованої моделі супроводу, розробленням діагностичного інструментарію та вивченням довготривалих наслідків вимушеного переміщення для дітей з ООП та їхніх родин.