ВНУТРІШНІЙ МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ОСВІТИ ЯК ІНСТРУМЕНТ РОЗБУДОВИ ІНКЛЮЗИВНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Ярмола, Наталія; Хотенюк, Олег (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У статті розглядаються особливості моніторингу інклюзивного освітнього середовища як важливої складової забезпечення якісної освіти для дітей з особливими освітніми потребами. Наголошується, що ефективна організація інклюзивного навчання потребує системного підходу до оцінювання умов, методів і результатів освітнього процесу. Особливу увагу приділено організаційно-методичному аспекту, який передбачає розробку та реалізацію індивідуальних програм розвитку як інструменту забезпечення індивідуалізації навчання дітей з особливими освітніми потребами. Розкрито значення адаптації та модифікації навчального матеріалу, а також використання спеціальних методів і прийомів роботи, що сприяють створенню комфортного та безпечного освітнього середовища. У статті висвітлено кадровий аспект моніторингу інклюзивного освітнього середовища, який полягає у визначенні рівня професійної підготовленості педагогічних працівників до роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. Підкреслено важливість ефективної співпраці між учителем та асистентом учителя, що забезпечує результативність освітнього процесу та сприяє соціалізації учнів. Окремо розглянуто роль професійних спільнот педагогів у процесі обміну досвідом, підвищення професійної компетентності та психологічної підтримки фахівців. Значна увага приділяється системі оцінювання навчальних досягнень учнів в умовах інклюзивного навчання. Визначено, що поточне оцінювання має здійснюватися з урахуванням особливих освітніх потреб дитини, її індивідуальних можливостей та динаміки розвитку. Важливим елементом моніторингу є також відстеження прогресу щодо досягнення цілей індивідуальної програми розвитку. Зроблено висновок, що систематичний моніторинг інклюзивного освітнього середовища сприяє підвищенню якості освітніх послуг, створенню сприятливих умов для навчання та розвитку дітей з особливими освітніми потребами, а також забезпечує ефективну взаємодію всіх учасників освітнього процесу.