ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МОВЛЕННЄВИХ ПОРУШЕНЬ І КОГНІТИВНИХ ПРОЦЕСІВ: ПСИХОЛОГІЧНИЙ АСПЕКТ - Шевченко, Юлія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
Досліджено взаємозв’язок мовленнєвих порушень із когнітивними процесами у дітей різного віку, зокрема вплив мовленнєвих порушень на розвиток уваги, пам’яті, мислення і виконавчих функцій. Показано, що мовленнєві труднощі часто супроводжуються порушенням структури когнітивної діяльності, зокрема зниженням оперативної пам’яті, уповільненою обробкою інформації та ускладненням логічних операцій. Встановлено, що мовленнєві порушення формують специфічні психологічні стратегії компенсації, які проявляються через підвищену увагу до невербальних сигналів, розвиток просторового мислення та посилення візуальної пам’яті. Проаналізовано вплив порушення мовлення на формування самооцінки, емоційної регуляції та соціальної адаптації, показано, що діти з подібними порушеннями демонструють підвищену емоційну вразливість, схильність до тривожності та труднощі в міжособистісній взаємодії. Наголошено на необхідності комплексного підходу до корекції мовлення, який включає розвиток когнітивних навичок, стимуляцію виконавчих функцій та підтримку психологічного благополуччя дитини. Запропоновано використання інтегрованих методик, що поєднують логопедичні вправи з когнітивними тренуваннями, ігрові та інтерактивні техніки, а також психологічне консультування батьків і педагогів для забезпечення ефективної адаптації дітей у навчальному середовищі. Висвітлено значення міждисциплінарної взаємодії фахівців для оптимізації процесу корекції, зокрема залучення психологів, логопедів та педагогів, щоб зменшити когнітивні та емоційні обмеження, пов’язані з мовленнєвими порушеннями. Робота підкреслює, що рання діагностика та систематична підтримка когнітивних процесів можуть значно підвищити ефективність мовленнєвої реабілітації та сприяти соціальній інтеграції дитини. Представлено огляд сучасних досліджень у сфері когнітивної психології та нейропсихології мовлення, показано перспективи застосування інноваційних технологій у розвитку мовленнєвих і когнітивних компетенцій. Стаття актуальна для психологів, логопедів педагогів, а також для науковців, які досліджують взаємозв’язок мовлення і когнітивної діяльності, та формує підґрунтя для подальших досліджень ефективних методик корекційної роботи.