Діагностика фізичного стану дітей молодшого шкільного віку зі складними порушеннями розвитку - Лещій, Наталія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2020)
Діти зі складними порушеннями розвитку мають свої специфічні особливості розвитку, що потрібно враховувати під час реалізації фізкультурно-оздоровчої роботи. Система оперативного оцінювання фізичного розвитку і результатів фізкультурно-оздоровчої роботи є невід’ємною частиною планування та оцінювання ефективності розробленого плану корекційно-оздоровчої роботи з дітьми, які мають складні порушення розвитку. Результати проведеного дослідження свідчать про недостатність фізичного розвитку дітей зі складними порушеннями розвитку. Встановлено, що у здорових хлопчиків значення індексу Кетле було вірогідно більше на 1,49 кг/м2 (р<0,05) порівняно з хлопчиками, що мають складні порушення розвитку, екскурсії грудної клітки – на 2,9 см (р<0,001), життєвої ємності легень – на 120,40 мл (р<0,01), силового індексу – на 22,50 % (р<0,001). У дівчаток, що мають складні порушення розвитку, значення індексу Кетле було вірогідно менше на 1,19 кг/м2 (р<0,05) порівняно зі здоровими однолітками, екскурсії грудної клітки – на 2,5 см (р<0,001), життєвої ємності легень - на 120,60 мл (р<0,01), силового індексу – на 22,50 % (р<0,001).