ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО ІМІДЖУ ФАХІВЦЯ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Омельченко, Марина; Мамічева, Олена (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У статті досліджено трансформацію професійного іміджу фахівця спеціальної освіти в умовах воєнного стану, що зумовлює кардинальні зміни в його змістовному та структурному спрямуванні. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування особливостей змін професійного іміджу та визначення його ключових компонентів у сучасних кризових умовах. Застосовано теоретичний аналіз наукових джерел, узагальнення та порівняння існуючих підходів до проблеми формування іміджу педагога. Встановлено, що професійний імідж фахівця спеціальної освіти є багатокомпонентною системою, яка включає когнітивну, емоційно-ціннісну, поведінкову, візуальну та цифрову складові, які взаємодіють та визначають цілісність професійного образу. Умови воєнного стану зумовили посилення ролі цифрової компетентності, стресостійкості, гнучкості та здатності до швидкої адаптації, що суттєво впливає на перебудову професійної ідентичності педагога та характер його професійної взаємодії з учасниками освітнього процесу. Виявлено, що дистанційні форми роботи обмежують безпосереднє сприйняття невербальних компонентів іміджу, однак водночас підвищують значущість цифрової самопрезентації, культури онлайн-комунікації та візуальної репрезентації фахівця у віртуальному просторі. Це зумовлює зміну акцентів у формуванні професійного образу та підсилює роль технологічної складової педагогічної діяльності. Наукова новизна роботи полягає у виокремленні специфічних трансформацій професійного іміджу в умовах воєнного контексту та комплексному розгляді його компонентної структури з урахуванням сучасних освітніх викликів. Отримані результати мають практичне значення для удосконалення підготовки фахівців спеціальної освіти, розвитку їх професійної компетентності, формування ефективних стратегій самопрезентації та підтримки професійної стійкості в умовах кризових ситуацій і підвищеного навантаження.