ЕКОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД УРІ БРОНФЕНБРЕННЕРА У РАННЬОМУ ЛОГОПЕДИЧНОМУ ВТРУЧАННІ ДІТЕЙ З МОВЛЕННЄВИМИ ТРУДНОЩАМИ - Невмержицька, Ольга (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У статті здійснено теоретико-методологічне обґрунтування екологічного підходу Урі Бронфенбреннер у системі раннього логопедичного супроводу дітей з мовленнєвими труднощами. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності раннього втручання через урахування комплексного впливу середовищних чинників на розвиток мовлення дитини. У роботі проаналізовано сучасні наукові підходи до організації раннього втручання, зокрема перехід від вузько клінічних моделей до сімейно-центрованих та міждисциплінарних практик. Розкрито сутність екологічної теорії розвитку, відповідно до якої дитина розглядається як активний учасник взаємодії з багаторівневою системою середовища: мікросистемою (сім’я, найближче оточення), мезосистемою (взаємозв’язки між освітнім і сімейним середовищем), екзосистемою (соціальні інституції та умови життя), макросистемою (культурні цінності та суспільні норми) та хроносистемою (часові зміни і життєві події). Обґрунтовано, що мовленнєві порушення доцільно розглядати, як результат взаємодії дитини з цими рівнями середовища, що визначає необхідність комплексного підходу до логопедичної допомоги. У статті визначено ключові принципи екологічно орієнтованого логопедичного супроводу, серед яких: активне залучення родини до корекційного процесу, інтеграція логопедичних завдань у повсякденну діяльність дитини, урахування соціокультурного контексту та ресурсів громади, забезпечення міждисциплінарної взаємодії фахівців. Особливу увагу приділено ролі природного середовища як ефективного простору для формування мовленнєвих навичок. Підкреслено значення екологічного підходу в умовах сучасних соціальних викликів, зокрема пандемії та воєнного стану, що впливають на безперервність логопедичного супроводу та потребують адаптації форм роботи з дитиною і родиною. Зроблено висновок про доцільність інтеграції екологічного підходу у практику раннього логопедичного втручання як засобу підвищення ефективності розвитку мовлення та соціалізації дитини. Окреслено перспективи подальших досліджень, пов’язані з розробленням практичних моделей впровадження цього підходу.