КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЯ ЯК СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ СУЧАСНОГО ВЧИТЕЛЯ-ЛОГОПЕДА - Друганова, Олена; Коваленко, Вікторія; Сінопальнікова, Наталія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано та практично розкрито роль кейс-технології як ефективного інструменту професійної підготовки майбутніх учителів-логопедів в умовах сучасної вищої освіти України. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю подолання розриву між теоретичною базою та реальною практичною діяльністю, що особливо загострилося в умовах дистанційного навчання та роботи закладів вищої освіти у прифронтових територіях. Авторами проаналізовано ґенезу системно-контекстного підходу та концепцію «знаково-контекстного навчання», які слугують методологічним підґрунтям для впровадження квазіпрофесійної підготовки студентів. У роботі детально розглянуто сутність кейс-методу як засобу формування не лише фахових компетенцій (діагностичних, корекційних, дослідницьких), а й «м’яких навичок» (soft skills), зокрема здатності до командної роботи, професійної гнучкості та деонтологічної відповідальності. Особливу увагу приділено систематизації існуючих наукових підходів до класифікації кейсів за ступенем складності, цілями та інформативністю. Наукова новизна роботи полягає у представленні авторської класифікації кейсів, адаптованої до специфіки підготовки логопедів, де виокремлено групи за функціональною спрямованістю, дидактичними завданнями, методами активізації пізнавальної діяльності та джерелом подачі інформації. У висновках підкреслено, що активне застосування кейс-технологій стимулює самостійну пізнавальну діяльність здобувачів, сприяє розвитку критичного мислення та формує рефлексивну позицію майбутнього фахівця. Це дозволяє студентам трансформувати академічні знання у практичний досвід прийняття зважених рішень у складних професійних ситуаціях, що є запорукою їхньої конкурентоспроможності в умовах сучасної спеціальної освіти.