ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПІДЛІТКІВ З ТЯЖКИМИ ПОРУШЕННЯМИ МОВЛЕННЯ В КОНТЕКСТІ СТАНОВЛЕННЯ ЦІННІСНО-СМИСЛОВОЇ СФЕРИ - Барболін, Іван (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
Сучасний етап розвитку спеціальної та інклюзивної освіти актуалізує проблему комплексного дослідження особистісного становлення дітей та підлітків з особливими освітніми потребами, зокрема осіб із тяжкими порушеннями мовлення. Підлітковий вік є сенситивним періодом для формування ціннісно-смислової сфери особистості, яка визначає спрямованість життєдіяльності, особливості самоспримання, систему міжособистісних відносин, життєві пріоритети та здатність до побудови власної життєвої перспективи. Саме у цей віковий період відбувається інтенсивне формування світогляду, моральних орієнтирів, рефлексивних механізмів, ідентичності та усвідомлення власного місця у соціумі. Для підлітків із тяжкими порушеннями мовлення цей процес може мати специфічний характер через наявність стійких труднощів у комунікації, обмежень соціальної взаємодії та підвищеної психологічної вразливості. Проблема тяжких порушень мовлення не обмежується лише мовленнєвим дефіцитом як таким. Порушення мовлення мають системний характер і впливають на розвиток когнітивної, емоційно-вольової, мотиваційної та особистісної сфер. Обмежені можливості вербального самовираження, труднощі в передачі власних думок, переживань і потреб нерідко призводять до формування вторинних психологічних ускладнень, серед яких підвищена тривожність, емоційна нестабільність, невпевненість у собі, зниження самооцінки, уникнення соціальних контактів та труднощі в побудові продуктивної взаємодії з однолітками і дорослими. У підлітковому віці комунікація набуває особливого значення як провідний механізм соціалізації та самоствердження. Саме через спілкування підліток вибудовує систему соціальних зв’язків, отримує соціальне визнання, засвоює норми й цінності групи, конструює уявлення про себе та інших. Для підлітків із тяжкими порушеннями мовлення комунікативні бар’єри можуть істотно ускладнювати цей процес, що нерідко зумовлює соціальну ізоляцію, відчуття інакшості, фрустрацію потреби у прийнятті та належності до групи. У таких умовах формування ціннісно-смислової сфери може відбуватися нерівномірно, суперечливо або набувати компенсаторного характеру. Ціннісно-смислова сфера є складним багаторівневим утворенням, до якого входить система особистісних цінностей, життєвих смислів, мотивів, установок, переконань та ідеалів, які визначають внутрішню позицію особистості. У структурі особистості вона виконує регулятивну функцію, забезпечуючи цілісність поведінки, внутрішню узгодженість дій та життєвих виборів. Становлення ціннісно-смислової сфери в підлітковому віці є важливою передумовою розвитку автономності, відповідальності, життєвої компетентності та здатності до самореалізації.