Транскраніальна нейромодуляція в реабілітації та психологічному супроводі дітей з особливими освітніми потребами - Орлов, Олег (Особлива дитина: навчання і виховання, 2020)
Теоретично проаналізовано сучасні технології нейромодуляції та їхню ефективність у реабілітації та психологічному супроводі дітей із порушеннями розвитку як монометод та допоміжний засіб при комплексного мультидисциплінарного підходу до розвитку цих дітей. Коротко представлено історію становлення стимуляції мозку як терапевтичного напряму від стародавніх часів до сучасності. Охарактеризовано інвазивний та неінвазивний підходи до нейромодуляції. Представлено дві основні технології транскраніальної нейромодуляції – магнітну та електричну. Висвітлено теоретичне підґрунтя повторюваної магнітної транскраніальної стимуляції (rTMS) головного мозку та стимуляції тета спалахами (TBS), транскраніальної електричної стимуляції постійним (tDCS) та змінним (tACS) струмом, випадковим шумом (tRNS). Наведено відомості щодо ефективності методів нейромодуляції при РАС, СДУГ, ДЦП, епілепсії, депресії, ОКР, ПТСР, біполярному розладі та розладах спектра шизофренії. Описано ефекти комбінованого застосування методів нейромодуляції та навчання.