ОГЛЯД МЕТОДІВ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДІАГНОСТИКИ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ З РОЗЛАДАМИ АУТИСТИЧНОГО СПЕКТРА - Мельник, Вероніка (Особлива дитина: навчання і виховання, 2026)
Мета статті полягає в створенні переліку методик психологічної діагностики дітей з розладами аутистичного спектра для виявлення особливостей їхнього розвитку та планування освітньої діяльності. Застосування описаних методик у процесі первинного обстеження молодшого школяра з аутизмом дає можливість з’ясувати його готовність до початку навчання, особливості когнітивних функцій, сенсомоторні явища, рівень комунікативно-мовленнєвих ознак соціальної поведінки, сильні та слабкі сторони розвитку задля розробки індивідуальної програми освітнього маршруту. Методологія дослідження побудована на теоретичному аналізі іншомовної літератури та узагальнені поняття про діагностичні методи в контексті навчального процесу учнів з розладами аутистичного спектра українських закладах освіти. У тексті представлено огляд таких діагностичних методик: QNST-3R, ASIEP-3, ABLLS-R, SSP, SCSP2, PEP-3. Наукова новизна полягає у систематизації психологічних методів діагностики специфіки освітньої діяльності школярів з аутизмом на основі міжнародних наукових джерел. Висвітлено фактологічну інформацію про розробників кожного методу, призначення, переваги та особливості застосування. Також запропоновано багатофункціональність описаних методів для потенційних досліджуваних, а саме: перспективи подальшого використання діагностичних даних у процесі комплексного супроводу командою фахівців навчального закладу дитини з розладом аутичного спектра перед запуском і під час ведення активної освітньої діяльності. Стаття доводить необхідність ретельного підбору адекватного методу психологічної діагностики задля успішного обстеження школярів з розладами аутистичного спектра з урахуванням нейропсихологічного функціонування організму дитини. Опираючись на відомості про стан сенсомоторного розвитку, прояви соціальної поведінки, рівень саморегуляції, здатності до научуваності та інші унікальні особливості кожного вихованця з особливими потребами, психологи та спеціальні педагоги матимуть змогу розробити максимально ефективну програму освітньої діяльності.