PSYCHOLINGUISTIC FEATURES OF SPEECH AND EMOTIONAL DEVELOPMENT IN CHILDREN WITH INTELLECTUAL DISABILITIES, AUTISM SPECTRUM DISORDERS, AND SELECTIVE MUTISM - Тороп, Крістіна; Дрюк, Тетяна; Дрюк, Анастасія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
У статті здійснено спробу описати психолінгвістичні особливості мовленнєвого та емоційного розвитку дітей з інтелектуальними порушеннями, розладами аутистичного спектра та селективним мутизмом. Дослідження ґрунтується на аналізі мовленнєвих проявів, емоційно-комунікативних реакцій та стратегій опрацювання мовної інформації з-за допомогою моделі емоційної регуляції й сучасних уявлень науковців про нейробіологічні механізми, які пов’язані з роботою мигдалин та медальної скроневої частки – структури, які відіграють вирішальну роль у кодуванні емоційно значущих мовних сигналів. Зокрема, спираючись на актуальні емпіричні дослідження, у статті висвітлено, що ігрові, візуальні та психолінгвістично структуровані методики можуть істотно підтримувати розвиток дітей з інтелектуальним порушеннями, аутизмом чи селективним мутизмом. Запропонований комплекс інтервенцій спрямовано на активізацію розвитку ключових мовних рівнів – фонологічного, семантичного, морфологічного, наративного – одночасно регуляцією афективних процесів, зменшенням інтенсивності тривожних проявів і підсилення мовленнєвої мотивації дитини. Автори статті наголошують на потребі подальших емпіричних робіт і розробленні спеціалізованих програм підготовки майбутніх педагогів. Перспективи дослідження полягають у подальшому розробленні та апробації програм психологічної й психолінгвістичної підтримки, спрямованих на посилення психологічної стійкості, розвитку мовленнєвої діяльності й формування адаптивних комунікативних стратегій у дітей з інтелектуальними порушеннями, розладами аутистичного спектра та селективним мутизмом.