ФОРМУВАННЯ ІНКЛЮЗИВНОЇ ПОЛІТИКИ В ЗАКЛАДІ ОСВІТИ: ДОСВІД, МОДЕЛІ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ КЕРІВНИКІВ - Хотенюк, Олег (Особлива дитина: навчання і виховання, 2025)
Статтю присвячено комплексному аналізу формування інклюзивної політики в українських закладах освіти, визначаються ключові виклики, моделі й управлінські механізми, необхідні для успішного впровадження інклюзії. Підкреслюється актуальність теми в умовах трансформації освітньої системи та посилення державного курсу на забезпечення рівного доступу до якісної освіти для всіх учнів, зокрема дітей з особливими освітніми потребами. У статті розкрито сутність поняття «інклюзивна політика», яке трактується як цілісна система управлінських, педагогічних і організаційних рішень, спрямованих на створення безбар’єрного, різноманітного та підтримувального освітнього середовища. Наголошено, що сучасне розуміння інклюзії охоплює не лише інтеграцію дітей з ООП, а й ширшу концепцію соціальної справедливості й поваги до різноманіття . Автор аналізує сучасний стан інклюзивних процесів, відзначаючи водночас досягнення (розширення мережі ІРЦ, зростання кількості інклюзивних класів, розвиток команд супроводу) і перешкоди, серед яких кадровий дефіцит, ресурсні обмеження та стереотипи у шкільних спільнотах. Значну увагу приділено управлінським моделям формування інклюзивної політики, що включають модель доступного середовища, модель командної взаємодії, модель управління якістю інклюзивних послуг та модель внутрішньої професійної підтримки педагогів . У статті представлено чіткий алгоритм дій для керівника закладу освіти – від оцінювання потреб та формування команди супроводу до розроблення локальних документів, налагодження міжвідомчої співпраці та впровадження системи моніторингу. Наведено практичні рекомендації щодо ефективного лідерства, управління змінами, організації професійного розвитку педагогів і формування інклюзивної культури. Робота має практичне значення для керівників закладів освіти, адже пропонує інструменти та моделі, які сприяють створенню сталого, ціннісно орієнтованого середовища рівних можливостей у сучасній українській школі.