ПСИХОЛОГІЧНІ ДЕТЕРМІНАНТИ ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ ДІТЕЙ МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ З ОСОБЛИВИМИ ОСВІТНІМИ ПОТРЕБАМИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Боярчук, Андрій (Особлива дитина: навчання і виховання, 2024)
У статті розглядаються психологічні детермінанти формування особистості дітей молодшого шкільного віку з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану. Акцент зроблено на аналізі впливу воєнних дій на психічний розвиток дітей та формування їхньої особистості. Визначено основні чинники, що сприяють виникненню психологічних труднощів, зокрема стрес, тривожність, страх та соціальна ізоляція. Розглянуто роль сім’ї, школи та спеціальних педагогічних підходів у підтримці психоемоційного стану дітей. Зроблено висновки щодо важливості комплексної психологічної підтримки дітей з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану. Дослідження психологічних детермінант формування особистості дітей молодшого шкільного віку з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану полягає в тому, що сучасні виклики значно впливають на їхній психічний і емоційний розвиток. Військові дії, переселення та втрати призводять до стресових ситуацій, які особливо гостро сприймаються дітьми, що потребують спеціалізованої підтримки. Порушення звичного ходу навчання та соціалізації потребують переосмислення підходів до їхньої освіти та психологічної допомоги. У таких умовах важливо забезпечити ефективну психосоціальну підтримку, оскільки розвиток дітей та їхня адаптація до нових обставин залежать від адекватної відповіді на їхні індивідуальні потреби.