Теоретико-методологічні засади функціональної системи формування та корекції мовленнєвої діяльності молодших школярів із інтелектуальними порушеннями - Боряк, Оксана (Особлива дитина: навчання і виховання, 2020)
Під час дослідження було проаналізовано складний комплекс анатомофізіологічних, психологічних та соціальних чинників, які обумовлюють якісну своєрідність процесу мовленнєвого розвитку, велику поширеність та стійкість порушень мовлення у дітей із інтелектуальними порушеннями молодшого шкільного віку. Визначено пріоритетні напрями розв’язування проблеми формування та корекції мовленнєвої діяльності обраної категорії дітей.