Ефективна реалізація положень концепції нової української школи для учнів з порушеннями слуху - ВОРОБЕЛЬ, Галина (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
З-поміж актуальних проблем освіти дітей з порушеннями слуху – наукове обґрунтування та розроблення методичних основ реалізації концепції Нової української школи, визначення особливостей адаптації для учнів спеціальних шкіл і навчально-реабілітаційних центрів, упровадження іннова- ційних технологій забезпечення максимально можливого особистісного розвитку учнів з порушен- нями слуху відповідно до їхніх індивідуальних потреб і здібностей, та інтеграції в соціум на основі самоактуалізації. За результатами аналізу сучасних методів навчання (компетентнісне, проблемне навчання; особистісно зорієнтований, діяльнісний підходи) визначено особливості реалізації змісту освіти для учнів з порушеннями слуху: упевненість учителя в розумінні дитиною способу виконання завдання, урахування індивідуальних здібностей, психологічних характеристик учнів, увага до роз- витку критичного мислення, уміння працювати в команді, застосовувати знання в нових умовах, підтримка мотивації до навчання, використання практико орієнтованих прийомів, створення по- зитивного емоційного середовища (безпосереднього контакту вчителя та учня). Акцентовано на важливості використання української жестової мови в освітньому процесі для дітей з порушення- ми слуху. Йдеться про повноцінну комунікацію, уміння вчителя донести зміст навчання на уроці (перевірити, випробувати, проаналізувати успіхи та невдачі у власному викладанні, застосувати, щоб зробити свій урок цікавим, інноваційним і головне результативним). В основі представлених матеріалів багаторічний досвід управління успішним спеціальним закладом, який посідає високі місця в рейтингу шкіл м. Хмельницького за результатами складання ЗНО та активно співпрацює з Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, розробляє та впроваджує інноваційні освітні та корекційно-розвивальні технології.