До проблеми соціалізації та трудової адаптації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку - ГОРБАТЮК, Олена (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті висвітлено особливості соціалізації та трудової адаптації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку (ПІР), які навчаються в закладах спеціальної освіти. Теоретично обґрунтовано, що питання соціалізації та адаптації дітей, які мають порушення інтелекту, у спеціальній педагогіці досі вважається недостатньо висвітленим як у теоретичному, так і практичному плані. Мета статті полягає в теоретичному обґрунтуванні проблем і підходів до їх вирішення в педа- гогічний галузі щодо соціалізації та трудової адаптації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку. До основних завдань трудової підготовки учнів з особливими освітніми потребами віднесено: виховання мотивованого життєво-зацікавленого ставлення до праці і формування відповідних якостей особистості (уміння працювати в колективі, почуття самостійності, само- ствердження, відповідальності; корекція і компенсація засобами трудового навчання недоліків фізичного і розумового розвитку; професійна підготовка, яка дає можливість по закінченню школи працювати на виробництві). Зазначено, що основна проблема професійно-трудової підготовки школярів з ПІР тісно пов’язана з їх психофізіологічною готовністю до оволодіння професійно-трудовою діяльністю, а саме: сила, темп і ритм цілеспрямованих рухів, пасивність та інертність когнітивних процесів. Розглянуто основні порушення рухової сфери означеної категорії дітей і наведено певні підходи до розв’язання проблеми соціально-трудової адаптації випускників спеціальних шкіл. Підсумовано, що вирішення проблем можливе шляхом удосконалення змісту професійно-трудового навчання на основі формування в учнів з порушеннями інтелектуального розвитку професійно-трудової компе- тентності – необхідних техніко-технологічних знань, трудових умінь та навичок відповідно до умов сучасного виробництва. Подальші перспективи вбачаємо в створенні ефективної системи профе- сійно-трудового навчання в нових соціально-економічних умовах країни.