Методичні рекомендації щодо формування соціальної компетентності у дітей молодшого шкільного віку із синдромом Дауна - ШЕВЧЕНКО, Юлія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті представлені методичні рекомендації щодо формування соціальних компетенцій дітей мо- лодшого шкільного віку з синдромом Дауна. Визначено цілі, напрями, етапи, принципи роботи. Розкрито організаційні та змістовні аспекти роботи з формування соціальної компетентності на спеціальних заняттях, описано структуру спеціальних занять. У статті наголошено на тому, що ко- рекційно-психологічна діяльність має носити комплексний характер і здійснюватися не тільки на спеціальних заняттях, але і під час організації повсякденного життя дитини в навчальному закладі і в родині, при формуванні соціальної компетентності. Важливими критеріями такої діяльності є: проєктування ситуацій успіху, надання дитині права вибору, права на помилку, права на щоденну радість. Автором зазначено, що поведінка є зовнішнім проявом соціальної компетентності дити- ни. Вона відображає ступінь усвідомленості соціальних знань і допомагає зробити висновок про те, наскільки ці знання впливають на діяльність дитини. Поведінка має відповідати соціальним нормам, не завдавати незручностей оточуючим, містити в собі ефективні способи спілкування з іншими людьми і сприяти задоволенню власних потреб. Автор робить акцент на тому, що режим навчального закладу має бути наповнений змістовною діяльністю і спілкуванням. Це сприяє роз- витку духовного світу дитини. Вирішуючи це завдання, фахівець створює сприятливе підґрунтя для розвитку позитивних рис характеру і соціальних якостей особистості. Використовуючи морально спрямовані методи виховання, фахівець формує етично зрозумілу культуру поведінки в громад- ських місцях, культуру взаємин, мови, зовнішнього вигляду. Ігрові прийоми, використані фахів- цем, викликають у дітей позитивні емоції, забезпечують більш високу сприйнятливість дитиною моральних правил і норм поведінки. Автором запропоновано загальний план заходів щодо формування соціальної компетентності в дітей молодшого шкільного віку з синдромом Дауна. Зроблено висновок, що організація безпо- середньої діяльності дітей є одним із способів вирішення завдань, позначених у державному освіт- ньому стандарті шкільної освіти як формування загальної культури особистості, у т. ч. і формуван- ня соціальної компетентності дітей молодшого шкільного віку.