Формування комунікативної компетенції у дошкільників з порушеннями інтелектуального розвитку засобами сюжетно-рольової гри - ОМЕЛЬЧЕНКО, Марина; МАМІЧЕВА, Олена; СИЛЬЧЕНКО, Вікторія; КОРДОНЕЦЬ, Вікторія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2022)
У статті розглядається актуальне питання оптимізації мовленнєвого розвитку дітей з порушеннями інтелекту, зростання вимог до якого обумовлено впровадженням у систему освіти нових програм і технологій навчання. Мета статті – репрезентувати та проаналізувати результати наукового до- слідження формування комунікативної компетенції у дошкільників з порушеннями інтелектуаль- ного розвитку засобами сюжетно-рольової гри. Для реалізації зазначеної мети було використано теоретичні та емпіричні методи, які дозволили не лише обґрунтувати взаємозв’язок між грою та розвитком мовлення дітей, але й розробити доцільні засоби сюжетно-рольової гри – матеріальні, цифрові, дидактичні та літературно-інформаційні, системно впровадити їх у корекційно-педагогіч- ний процес спеціального закладу дошкільної освіти, проаналізувати результативність досліджен- ня. Розроблена система включала в себе такі напрями корекційно-педагогічної роботи як: збага- чення і активізація словника; формування й закріплення граматично та морфологічно правильного мовлення; розвиток виразного зв’язного діалогічного мовлення; виховання мотиваційної потреби у спілкуванні; виховання культури мовлення у спілкуванні. Представлені у статті результати впро- вадження системи формування комунікативної компетенції дітей з порушеннями інтелектуального розвитку засвідчують позитивні тенденції у розвитку мовлення досліджуваних, зокрема: збільшен- ня активного словникового запасу; зростання зосередженості й усвідомлення зверненого мовлен- ня; зростання граматичної та морфологічної правильності мовлення; дотримання норм і правил літературної мови, застосування засобів виразності – відповідної інтонації, гучності, емоційного забарвлення мовлення. Представлені у статті результати дозволили дійти висновків, що перспек- тиви подальших досліджень мають бути пов’язані з наступними напрямами науково-практичних пошуків: вивченням засобів оптимізації комунікативного стану дітей з порушеннями інтелекту; розробленням навчально-методичного забезпечення діяльності закладів дошкільної освіти; впро-вадженням у дошкільні освітні програми та програми розвитку системи формування комуніка- тивної компетенції засобами сюжетно-рольової гри; подальшим вивченням критеріїв оцінювання комунікативних компетенцій дітей.