Культурологічний підхід у парадигмі фізкультурнооздоровчої роботи з дітьми зі складними порушеннями розвитку - Лещій, Наталія (Особлива дитина: навчання і виховання, 2020)
Проаналізовано сутність та специфіку поняття «культура». Виявлено основні засади культурологічного підходу організації фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми зі складними порушеннями розвитку. Зокрема, з’ясовано сутність цього поняття, а також значущі з педагогічного погляду взаємозв’язки. Розглянуто складники культурологічного підходу до фізкультурно-оздоровчої роботи з дітьми зі складними порушеннями розвитку, до яких віднесено валеологічну культуру, фізичну культуру та культуру здоров’я. З’ясовано, що організація фізкультурно-оздоровчої роботи з такими дітьми спрямовується на фізичну реабілітацію здоров’я, усунення психічних переживань, небажаних негативних настанов, невпевненості у своїх силах щодо можливого погіршення здоров’я, рецидиву хвороби тощо.